RIC Dolní Břežany

10. 06. 2024

Pro výstup v každé zastávce bude potřeba stisknout dostatečně včas tlačítko ve voze. Pro nástup postačí stát na zastávce tak, aby byl cestující vidět řidičem. Mávat již není potřeba.

Výhodou nového systému je zrychlení cestování, vyšší pravděpodobnost dohnání zpoždění, plynulejší jízda odstraněním zbytečného brždění a rozjezdů, i lepší tepelná pohoda ve vozidle, protože v zimě se zbytečně nevyvětrá teplo a v létě účinněji funguje klimatizace. Výhodou je také zpřehlednění pravidel pro jednotlivé zastávky – cestující už nebude muset zkoumat, jestli daná zastávka na znamení je nebo není. Přispěje to také k lepší ekonomice a ekologičnosti provozu, protože právě při rozjezdech vzniká nejvíce emisí i hluku a autobus má také nejvyšší momentální spotřebu paliva.

Pro cestující bude tato změna znamenat jediné – ve voze musí stisknout tlačítko v předstihu před zastávkou tak, aby řidič dostatečně včas věděl, že má zastavit. Na zastávce stačí stát tak, aby byl cestující řidičem vidět, mávat už nemusí.

Lidé se nemusejí obávat, že v autobusu nestihnou dát včas znamení. V každém autobusu jsou tlačítka rovnoměrně rozmístěna po celém voze a jsou dostupná téměř z každého sedadla, přičemž pro zastavení lze použít jak červená tlačítka STOP, tak i žlutá tlačítka na dveřích nebo v jejich blízkosti. Také není třeba se obávat, že autobusy budou lidem ujíždět. Řidiči budou mít i nadále povinnost počkat v zastávce do času přesného odjezdu, pokud přijedou dříve, než říká jízdní řád.

Celoplošně jednotný charakter zastávek „na znamení“ postupně zavádějí další města i kraje – například v loňském roce se k tomu připojila řada středočeských měst a celý okres Benešov, loni tento systém bez problémů zavedli třeba v Bratislavě. Zcela běžně tento systém funguje už léta ve většině evropských měst i regionů.

Od června až do září bude probíhat informační kampaň v médiích, ve vozidlech i na zastávkách, aby tato změna nikomu neunikla.

 

Podrobné informace o novém systému zastávek včetně nejčastějších otázek a odpovědí najdete zde...

© 2021 Reginonální informační centrum. All Rights Reserved.

ZTM0ZGMz